ЕДИН ОТ НАЙ-АВТОРИТЕТНИТЕ УЧЕНИ В БОРБАТА СРЕЩУ СПИН Е ЗАГИНАЛ В СВАЛЕНИЯ МАЛАЙЗИЙСКИ САМОЛЕТ

За шестима здравни експерти е потвърдено, че са загинали в сваления малайзийски самолет над Украйна миналата седмица. Първоначално се твърдеше, че десетки специалисти и учени в областта на СПИН са били на борда, заради предстоящата международна конференция, посветена на болестта в Мелбърн, Австралия. Действително част от тях са пътували заедно към симпозиума с полет MH17, но са по-малко от очакваното, пише Би Би Си.


Конференцията в Мелбърн е едно от най-големите годишни събития в областта на борбата срещу ХИВ и СПИН. Тази година гостите и лекторите на срещата са над 14 хиляди. Научната общност, събрана на едно място часове след трагедията, заяви, че е потресена и в шок от случилото се. Те почетоха паметта на колегите си като струпаха пред сградата цветя и червени лентички, символ на анти-спин усилията, както и с минута мълчание хванати за ръцете.

 
L’N’Q: House & Disco
 

В деня след трагедията стана ясно, че един от пътниците е бил Юл Ланге – един от най-авторитетните световни учени и борци срещу разпространяването на СПИН и бивш председател на Международното СПИН общество. За Би Би Си от организацията казват, че са загубили „един великан“. Той е пътувал заедно със съпругата си Жаклин ван Тонгерн, с която имат пет деца.

Юл Ланге е професор по медицина в Университета в Амстердам и работи за борбата с вируса от 80-те. Под неговото ръководство се разработват устойчиви терапии, които позволяват дълъг живот с ХИВ. След това се заема да изследва възможностите жени с ХИВ да раждат без да предават вируса на новородените.

„Юл беше близък колега и приятел. Всички тук в Мелбърн сме потресени“, коментира проф. Питър Райс, който е работил заедно с Ланге в Амстердамския университет. „През 80-е, когато тази нова странна болест застигна и Амстердам, Юл и аз бяхме студенти без да подозираме, че точно тя ще оформи професионалните животи“, казва още Райс.

Международното СПИН общество извести имената и на останалите загиналите учени в катастрофата. Това са Луси ван Менс, Мария Адриана де Шутер, Пим де Кауер и Глен Томас, говорителят на Световната здравна организация, за когото също веднага беше съобщено, че е бил на борда на малайзийския самолет. Официални съболезнования към семействата и близките на загиналите изрази и президентът на СПИН организацията Франсоа Бар-Синуси.