Ботсвана декриминализира гей секса

Върховният съд на Ботсвана обяви решението си да премахне законите, които забраняват гей секса и го считат за престъпление, което се наказва със седем години затвор. Това е важна победа за африканската ЛГБТ общност.

Съдията заяви: „Дискриминация към който и да е член на обществото е дискриминация към всички. Демократичната нация приветства толерантността, разнообразието и свободното мислене. Криминализирането на еднополовия секс не е в интерес на никой от нас. Човешкото достойнство бива накърнявано, когато малцинствата са дискриминирани.“

 
L’N’Q: House & Disco
 

32 от африканските региони имат закони, забраняващи еднополовия сексуален контакт, дори когато той се случва със взаимно съгласие. Южна Африка е първия регион на територията на континента, който декриминализира хомосексуалността през 1998. От 2010 насам още няколко страни в южната част от Африка направиха същата прогресивна крачка. Сред тях са Мозамбик, Ангола и Лесото. През 2006 Южна Африка легализира гей браковете, ставайки петата страна в света, взела такова решение.