Ботсвана декриминализира гей секса

 
Sofia Pride 2023
 

Върховният съд на Ботсвана обяви решението си да премахне законите, които забраняват гей секса и го считат за престъпление, което се наказва със седем години затвор. Това е важна победа за африканската ЛГБТ общност.

Съдията заяви: „Дискриминация към който и да е член на обществото е дискриминация към всички. Демократичната нация приветства толерантността, разнообразието и свободното мислене. Криминализирането на еднополовия секс не е в интерес на никой от нас. Човешкото достойнство бива накърнявано, когато малцинствата са дискриминирани.“

32 от африканските региони имат закони, забраняващи еднополовия сексуален контакт, дори когато той се случва със взаимно съгласие. Южна Африка е първия регион на територията на континента, който декриминализира хомосексуалността през 1998. От 2010 насам още няколко страни в южната част от Африка направиха същата прогресивна крачка. Сред тях са Мозамбик, Ангола и Лесото. През 2006 Южна Африка легализира гей браковете, ставайки петата страна в света, взела такова решение.

 

Хареса ли ви статията?

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина