Европейската комисия с мерки срещу “зоните, свободни от ЛГБТ” в Полша.

През изминалата седмица европейката комисия изпрати писмо до областните управители на пет полски региона, обявили се за „зони, свободни от ЛГБТ“. В писмото става ясно, че Европейската комисия има намерение да спре част от субсидиите към посочените райони, ако те продължат с дискриминационните практики. Полски ЛГБТ активисти публикуваха писмото в социалните мрежи. „Комисията би искала да подчертае, че обявяването на територии, свободни от ЛГБТ, представлява действие, което противоречи на ценностите, посочени в член 2 от Договора за Европейския съюз“, се казва в писмото.

В писмото пише още, че допълнително финансиране, част от субсидиите свързани с пандемията, ще бъде спряно в очакване на отговорите на регионите на опасенията на Комисията. Средствата са част от REACT-EU (Recovery Assistance for Cohesion and the Territories of Europe) пакет от допълнителни средства, по които на Полша са разпределени общо над 1,5 милиарда евро.
„В момента писмото се анализира, за да се подготви отговор“, заяви говорителят на региона Любелски, в имейл. Любелски и Малополски региони наскоро гласуваха да останат свободни от „идеологията на ЛГБТ”. Полското министерство на фондовете и регионалната политика няма официално становище относно писмото.

ЛГБТ правата са дълбоко разделящ въпрос в предимно католическа Полша. Много религиозни консерватори виждат борбата за равенство на ЛГБТ като атака срещу традиционните ценности. През 2019 г. много местни власти се обявиха за свободни от „ЛГБТ идеологията“, като се стремят да забранят това, което смятат за насърчаване на хомосексуалността и други сексуални идентичности, особено в училищата.

Междувременно един от регионите, обявен за свободен от ЛГБТ – Малополски, е избран за домакин на „The European Games“ през 2023 година, което притесни много хора относно безопасността на всички ЛГБТИ участници в спортното събитие. Създадена е подписка, чиято цел е осигуряването на безопасността на всички участници, посетители и ЛГБТ хора преди, след и по време на събитието.

Снимка: Kacper Pempel