Австралийското правителство ще финансира достъпа на гей мъжете до PrEP

Лекарството, което успешно предотвратява заразяването с ХИВ, продължава да набира скорост сред гей общностите по света. Австралийското правителство обяви, че ще включи PrEP в списъка с медикаментите, които са частично платени от националната здравна каса. Програмата ще обхване цялата страна.

PrEP означава предекспозиционна профилактика и се прилага се под формата на хапче, което се приема ежедневно. То намалява шансове за инфекции с ХИВ с 92%.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Досега марковите PrEP хапчета, сред които Truvada е най-известно, струваха на австралийците хиляди долари. Министърът на здравеопазването Грег Хънт заяви, че скоро те ще бъдат достъпни на несравнимо по-ниска цена. Хората в рисковите групи, сред които гей мъжете, ще могат да го ползват за 39.50 долара на месец.

Хънт каза: „Правим това, за да спасим животи и да защитим животи, но също така и за да покажем на останалия свят, че ако можем да победим ХИВ тук, можем да го победим в целия свят. Този момент бе невъзможен, невъзможен само допреди едно поколение.“

„Очакваме да се възползват най-малко 32 000 пациенти годишно,“ добави той. „Това е голям момент в австралийската медицинска история.“