Анти-транс протестери блокираха лондонския Прайд в събота

Осем жени блокираха лондонския Прайд в събота. Пет от демонстраторките легнаха пред шествието, а останалите три постлаха знаме върху тях с надпис: “Транс активизмът заличава лесбийките”.

Жените, които носеха и друг плакат с надпис “Лесбийка = хомосексуална жена” блокираха шествието за около 10 минути. Една от активистките скандирала думите: “Мъж, който казва, че е лесбийка, е изнасилвач.”

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

След кратки преговори организаторите на парада предложили на групата протестери място в предната част на шествието, която трябвало да бъде предвождана от кмета на Лондон Садик Кан и Националната здравна организация на Англия. Според очевидци анти-транс настроените демонстраторки продължили до площад Трафалгар, като през цялото време раздавали листовки против транс жените. На тях пишело: “Транс движението… принуждава лесбийките да правят секс с мъже. Ние категорично осъждаме тази порочна форма на анти-лесбийство, маскирана като прогрес”.

Организаторите на лондонския Прайд бяха силно разкритикувани в социалните медии за това, че са позволили на анти-транс формируванието да се включи в шествието. Отговорът на организаторите е, че на групичката протестери им е било разрешено да се придвижат до началото на парада заради високите температури в съботния ден.

Говорител на Лондон Прайд заяви пред медиите: “Всяка година Прайдът се посещава от стотици хиляди хора, които са доказателство, че шествието все още има значение”.

“Като се има предвид горещото време и от съображения за сигурност, парадната групичка получи разрешение да се придвижи напред”, заявиха от щаба на Лондон Прайд. “Не одобряваме техния подход и послание и се надяваме, че действията на малцина няма да засенчат посланията на 30 хиляди души, които участваха в Прайд днес”, добавиха още в официалното си изявление организаторите на лондонското шествие.

Протестът на осемте жени е преминал мирно и не се е наложила намесата на полицията, съобщава в-к Independent.