Акция в отговор на зачестилите хомофобски атаки на 6-ти юни

Мирна солидарна акция ще пази културата и спокойното провеждане на прожекциите от фестивала на София прайд филм фест. “Атакувана е не просто гей общността, а културата – това е недопустимо в една европейска страна през 2021 година. Призоваваме цялата общественост да дойде и да се противопостави на посегателството над културата и изкуството”, категорични са организаторите.

Акцията е под надслов “Пазим културата” и е в отговор на призивите от страна на недоброжелатели да саботират прожекцията,  цензурирайки по този начин една творба, създадена именно за да се бори с предразсъдъците. В последния месец българското общество стана свидетел на множество заплахи и хулигански прояви, организирани с цел възпрепятстването на културни събития с ЛГБТИ+ характер.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

По-долу ще намерите списък с някои от най-скорошните прояви на агресия по време на културни събития в страната:

25 май – вандализирана е витрината в столично заведение, в което се представя книгата “Мравин и планетета гора”; причината: част от героите в книжката са в еднополови връзки.

27 май – Младежката ЛГБТ организация „Действие“ гостува на БНР Пловдив, за да представи две книги, а именно двата тома на „Смелостта да бъдеш“, разказващи за проблемите на ЛГБТИ хората у нас. Участниците в представянето са блокирани в радиото от група агресивни мъже. На събитието присъстват деца и родители, които се налага да бъдат ескортирани от жандармерия.

30 май – на премиерата на късометражният български филм “Черупки”, провокатори с маски на БНС – „Български национален съюз“ и един от организаторите на „Луков марш”, придружавани от лидера на местната младежка (група?) ВМРО Христо Иванов, нахлуват на прожекцията с цел саботаж на събитието.

1 юни – вандализирана е входната врата на ЛГБТИ центъра Rainbow hub в София, с хомофобски стикери; по същото време,  в подлеза на метростанция “Сердика” в столицата, представители на БНС раздават брошури с хомофобско и трансфобско съдържание, съдържайки думи като “пропаганда” и “п*дофилия”, призовавайки случайни минувачи да ‘’спрат п*дофилската гей пропаганда”.

Предстои премиера на редица късометражни филми, които са част от програмата на София прайд филм фест. Сред тях е македонският филм “Змия”, който предизвика бурни реакции у крайно десните групи. Филмът беше обявен за пропаганда на п*дофилията, тъй като в сюжета има приятелство между малко момче и възрастен мъж. В действителност, филмът се отнася до предразсъдъците срещу един отхвърлен от обществото човек и едно дете, което успява да погледне отвъд тях. Крайно агресивна и преувеличена е реакцията относно филм за приятелство между двама човека на различни възрасти; доста по-остра реакция би следвало да получат филми като ‘’Лолита’’ по едноименния роман на Набоков, в който малко момиче е обект на сексуално желание от възрастен мъж.

Социалните мрежи са изпълнени с призиви за протест срещу събитието и саботиране на прожекцията на ‘’Змия“.

Това е и поводът двете неформални групи, Библиотека ЛГБТИ и Феминистка библиотека, да организират проявата “Пазим културата” половин час преди прожекцията. Плануваме мирна акция, представляваща ‘’жива верига’’ – хора, държащи се за ръце, в подкрепа на културата и нейното свободно разпространение. Надеждата ни е събитията от София филм прайд фест да протекат нормално, да бъдат отразени от медиите по истинен и адекватен начин, и всички участници и зрители да се чувстват в безопасност.