8 ЛГБТ+ звезди от миналото на Холивуд

ЛГБТ+ актьорите са част от филмовата индустрия от самото ѝ начало. Куиър културата винаги е била внедрена в света на Холивуд, но заради социалния натиск и интересите на развлекателната индустрия, много филмови звезди от миналото са били принудени да крият сексуалната си ориентация. Представяме ви осем от по-известните примери за това:

Марлене Дитрих:

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Марлене Дитрих подкосява краката на всички с революционните си костюми, които предизвикват концепцията за пол. Продукт на немската култура от началото на 20-ти век, актрисата е изразявала вижданията си свободно и безстрашно. Тя редовно е обувала стилни панталони по време на снимките за големия екран и завинаги е променила начина, по който жените гледат на дрехата. Освен това Марлене започва да целува други актриси пред киноманите още в началото на 30-те години, а за задкулисните ѝ афери с Кей Франсис, Едит Пиаф и Грета Гарбо се носят легенди.

Сезар Ромеро:

Известен с дяволитата си усмивка и височината си, Сезар Ромеро е бил обречен да бъде в светлината на прожекторите. Актьорът с кубински корени е бил дългогодишен приятел на актрисата Джоан Крофорд и се е превърнал в същинска легенда с ролята си на Жокера в първия филм за Батман изобщо. За съжаление (или късмет?), не са много хората, които са знаели, че той е гей.

Грета Гарбо:

Някога смятана за най-красивата жена в света, Грета Гарбо е известна с изразителните си черти и сексуалността си. През живота ѝ така и не става ясно как точно се идентифицира тя, но историята я помни като куиър символ. Говори се, че е имала непостоянна връзка с Мерседес де Акоста, която често ѝ е изневерявала с Марлене Дитрих.

Кари Грант:

Кари Грант се превръща в кино звезда през 30-те години, когато впечатлява зрителите с таланта си във филмите „Момиче за всичко“ и „Север-северозапад“. Много от неговите биографи го описват като голям женкар, чийто пет брака така и не успяват да задоволят нуждата му от любов. През последните години, обаче, научихме нова информация за него и дългогодишното му съжителство с актьора Рандолф Скот, която накара много хора да предположат за вероятната им тайна връзка.

Джоан Крофорд:

Почти всички свързват Джоан Крофорд с драматичните ѝ изражения и екстравагантните костюми, но малко от днешните зрители са запознати със слуховете за сексуалната ѝ ориентация. От много години се говори, че актрисата е бисексуална. И макар и сексуалността ѝ да остава мистерия и до ден днешен, различни източници продължават да докладват за аферите ѝ с Барбара Стануик, Мерилин Монро и Марта Рей.

Рок Хъдсън:

През голяма част от кариерата си Рок Хъдсън е един от любимците на Америка. Кариерата му, обаче, претърпява сериозни трусове, когато списание Confidential го заплашва, че ще разкрие хомосексуалната му ориентация пред всички, против неговата воля. След случая Рок сключва брак със секретарката Филис Гейтс, за да опровергае слуховете. Бракът се оказва изключително несполучлив, тъй като Филис е наясно със сексуалността на актьора. Хъдсън умира през 1985 година от усложнения от СПИН, без да се разкрие официално пред света.

Рамон Новаро:

Известен с ролята си в „Бен-Хур“, Рамон Новаро е една от иконите на нямото кино. Актьорът с мексикански корени си е спечелил място сред големите звезди на Холивуд с ентусиазма и чара си. Но зад успеха и усмивките, Рамон е прекарал живота си, водейки вътрешна война със себе си, заради влечението си към мъже. Неспособен да приеме тази част от себе си, той прибягва към тайни срещи със сексуални работници, за да се избави временно от самотата. Животът на актьора приключва трагично през 60-те години, когато двама братя, наети от него за сексуални забавления, го убиват.

Лизабет Скот:

Много критици наричат Лизабет Скот „евтината версия на Лорън Бекол“, но русата красавица заслужава много повече от това. За съжаление, кариерата ѝ претърпява тотална разруха, когато списание Confidential разкрива факта, че тя е лесбийка, без нейното съгласие. Това се случва през 1954 година. И въпреки, че тя се опитва да осъди списанието, репутацията ѝ никога повече не се възстановява.