София Прайд 2017.

3000 КРАСИВИ ХОРА ОЦВЕТИХА СОФИЯ В ЦВЕТОВЕТЕ НА ДЪГАТА

За десета поредна година по централните софийски улици премина пъстрото шествие на ЛГБТ хората и техните близки и приятели, което е бъде най-голямото ежегодно правозащитно събитие в България. София Прайд 2017 се проведе под надслова „Да прогоним предразсъдъците“, който бе отразен и в официалната визия на прайда – кукерска маска в цветовете на дъгата.

Фотограф: Анастас Търпанов

Рекордните 3000 души участваха в шествието с начална и крайна точка Паметника на съветската армия. Преброяването се прави на база гривните за сигурност, които се раздават на участниците при преминаването им през контролнопропусквателните пунктове. Хиляди други следяха София Прайд онлайн чрез живото излъчване на шествието във Facebook. За жалост, записът на самото шествие не е достъпен, но можете да видите видео от събирането и приветстващите речи, както и интервюта с участници.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 
Фотограф: Анастас Търпанов

Сред официалните гости бе заместник кмета на Амстердам, Ерик фан де Бург. От подиума той зашлеви шамар на столичния кмет Йорданка с думите: „Надявам се, че следващата година не аз ще стоя тук, а вашият кмет.“ На събитието присъстваха още посланиците на Австрия, Бразилия, Канада, Кипър и Хърватия.

Фотограф: Анастас Търпанов

Също в градината край паметника, но от страната към бул. Цариградско шосе, се проведе протестът на националистическата организация „Национална съпротива“. Включиха се около 100 човека. Те прекараха почти час в мълчание, гледайки се един друг и подавайки си метли. Минути преди 19 часа един от членовете на „Национална съпротива“ заговори по мегафон към сподвижниците си: „Драги съратници, да започнем да се разхождаме по двама-трима, за да не бием на очи, като всеки измете каквото може“, каза той. Реални нападения обаче, нямаше, вероятно защото националистите остро се отличаваха на вид от участниците в София Прайд и лесно бяха следени от полицията.

Фотограф: Анастас Търпанов

Множество снимки от събитието можете да намерите онлайн, включително във Facebook страницата на София Прайд, People of Sofia, Етюд-и-те на София и Дневник.

Фотограф: Вихрен Георгиев, People of Sofia