Conseil de l'Union Européenne

Макрон отказва да приеме оставката на първия гей министър-председател на Франция след резултатите от изборите

Френският президент Еманюел Макрон отхвърли оставката на първия гей министър-председател на Франция Габриел Атал след слабото представяне на партията му на националните избори в неделя (7 юли).

Атал, най-младият – и първият гей – министър-председател на Франция, беше обявил намерението си да подаде оставка, след като неговата партия „Ренесанс“ се класира на второ място, след коалицията „Нов народен фронт„.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Левият алианс от социалисти, еколози и „Непреклонна Франция“ спечели 182 места срещу 168 за Макрон и Атал, и двете партии далеч от необходимите 289 за абсолютно мнозинство. Крайнодясното Национално обединение (RN) спечели 143 места.

Гласуването гарантира, че RN на Марин Льо Пен няма да е на власт, след като антиимиграционната партия беше сочена за победител след решението на Макрон да свика предсрочни избори.

В неделя Атал заяви, че ще подаде оставката си днес (8 юли). „Въпреки че имахме три пъти по-добри резултати от предвидените, това не означава, че това е мнозинство„, каза той. „Така че, верен на традицията, ще се оттегля утре сутринта„.

Макрон отхвърли предложението на Атал да се оттегли, като го помоли да остане „в момент, в който трябва да се гарантира стабилността на страната„.