1.8 МИЛИОНА ДУШИ МОГАТ ДА БЪДАТ СПАСЕНИ В САЩ ПРИ ОТПАДАНЕ НА ЗАБРАНАТА ЗА КРЪВОДАРИТЕЛСТВО ОТ ГЕЙ МЪЖЕ

Според последно изследване премахването на забраната за кръводарителство от гей мъже в САЩ ще спаси 1.8 милиона живота.

Законът, забраняващ на хомосексуалните мъже да дават кръв, е въведен в САЩ през 1983 година – в разгара на епидемията от ХИВ/СПИН. Подобен закон съществува и в Обединеното кралство, където обаче забраната е по-лека и се отнася само за мъже, които са правили секс с други мъже в последната една година.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Проучване в института „Уилямс“ на Калифорнийския университет показва, че вдигането на забраната ще позволи на американската здравна система да получи 290 литра повече кръв годишно. Облекчаването на забраната по подобие на британския закон ще доведе до увеличение от 150 л. на година.

Според стандарта на Американския червен кръст едно кръводарявне може да помогне за спасяването на три човешки живота. Така един от авторите на изследването – Аяко Мияшита обяснява, че вдигането на забравата би означавало 1.8 повече спасени живота всяка година.

Изследването се основава на данни, събирани от Американския червен кръст, Националната служба за социални изследвания и проучване на Чикагския университет през годините 2008, 2010, 2012.