ХОМОФОБНАТА МАРИН ЛЕ ПЕН ОТИВА НА ВТОРИ ТУР НА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ

Крайнодясният френски политик Марин Ле Пен, която обещава да отмени брачното равенство, спечели второ място в първия тур на президентските избори.

Центристът Емануел Макрон води с 23,9% от гласовете на френските гласоподаватели, а Ле Пен го следва с 21,4%. Избирателното законодателство на страната предполага провеждане на втори тур, в който ще участват само двамата политици с най-много гласове. Той ще се проведе на 7 май.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Въпреки, че разликата между Макрон и Ле Пен е малка, анализаторите очакват на втория тур мнозинството от гласувалите за останалите 9 кандидата да изберат Макрон.

Сегашният президент на Франция, Франсоа Оланд, е шампион за правата на ЛГБТ хората. Той положи големи усилия, за да реализира едно от ключовите си предизборни обещания – брачното равенство. Законът влезе в сила през 2013, но атаките срещу него продължават и до днес.

В предизборната си програма Ле Пен обещава да изземе брачните права от еднополовите двойки и да ги замени с „подобрени“ граждански съюзи. Сключените вече бракове няма да бъдат разтрогнати, се уточнява в документа.

Миналия месец анкета на приложението за гей запознанства Hornet разкри шокиращи резултати. Въпреки обещанието й да отмени брачното равенство, Ле Пен е популярна сред гей мъжете. Почти един от всеки пет участници в анкетата е заявил, че ще гласува за крайнодесния политик.