Учителка, казала на гей ученичка, че ще гори в ада, изгуби обжалване на уволнението си

Светлана Пауъл е бивш служител в образователна академия в Бристол, Великобритания, където работела като преподавател на ученици с проблемно поведение. През 2016 тя бива освободена, заради няколко шокиращи инцидента.

Свидетел твърди, че силно религиозната даскалка казала на ученик, че е „лош християнин задето вярва в хомосексуалността“, а на друга своя гей ученичка, че „ще отиде в ада, ако не се покае за греховете си“.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Пауъл сравнила хомосексуалността с убийство, а когато твърденията й били оспорени, тя настояла, че „нейните мнения са винаги верни, защото тя е учителката“.

Елизабет Бейкър, бивш мениджър в академията, започнала процедура срещу Пауъл, след като по време на учителска среща се появили опасения, че ученичката е останала с впечатление, че ще гори в ада, защото е лесбийка. Пауъл била уволнена незабавно за „груба злоупотреба“.

След освобождаването си, тя подала жалба, в която твърди, че е станала жертва на религиозна дискриминация и, че била уволнена защото казала „Бог те обича“.

Съдебният трибунал обаче, отсъди в полза на академията. Съдията бе категоричен, че „причината за освобождаването на жалбоподателя не е включвала нейната религия или варвания.“

Пауъл и християнската фундаменталистката организация Християнския правен център обмислят да обжалват отново.