Русия иска да забрани популярен руски гей сайт

 
Кабинет Дъга – банер
 

Руският цензор опита да забрани сайта Gay.ru, позовавайки се на закона срещу т.н. гей пропаганда. Миналата седмица Федералната агенция за надзор на комуникациите, информационните технологии и медиите, известен като Роскомнадзор, изпрати до сайта забранително уведомление.

Gay.ru, който публикува материали на ЛГБТИ теми, съобщи, че Роскомнадзор го е обвинил в „разпространение на информация, която промотира нетрадиционни сексуални отношения“. Сайтът можело да „събуди интерес [сред непълнолетни] да опитат нетрадиционни сексуални практики, което е истинска заплаха за тяхното здраве“.

Писмо, придружаващо уведомлението, предупредило сайта, че има 24 часа да изтрие всяка „забранена“ информация“ без да уточнява коя точно е тази информация. В отговор, от сайта сложиха предупреждение, изискващо от всеки посетител да потвърди, че е пълнолетен. Съобщението гласи: „Сайтът съдържа информация, кото не се препоръчва за непълнолетни лица. За да влезете в сайта, потвърдете възрастта си.“

Руският закон срещу гей пропагандата забранява всяко събитие или действие, което руските власти считат за опит за промотиране на хомосексуалност сред непълнолетни. Нарушенията се санкционират с големи глоби.

Законът, определен от Европейския съд като нарушаващ човешките права, влезе в сила през 2013.

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина