Русия иска да забрани популярен руски гей сайт

Руският цензор опита да забрани сайта Gay.ru, позовавайки се на закона срещу т.н. гей пропаганда. Миналата седмица Федералната агенция за надзор на комуникациите, информационните технологии и медиите, известен като Роскомнадзор, изпрати до сайта забранително уведомление.

Gay.ru, който публикува материали на ЛГБТИ теми, съобщи, че Роскомнадзор го е обвинил в „разпространение на информация, която промотира нетрадиционни сексуални отношения“. Сайтът можело да „събуди интерес [сред непълнолетни] да опитат нетрадиционни сексуални практики, което е истинска заплаха за тяхното здраве“.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Писмо, придружаващо уведомлението, предупредило сайта, че има 24 часа да изтрие всяка „забранена“ информация“ без да уточнява коя точно е тази информация. В отговор, от сайта сложиха предупреждение, изискващо от всеки посетител да потвърди, че е пълнолетен. Съобщението гласи: „Сайтът съдържа информация, кото не се препоръчва за непълнолетни лица. За да влезете в сайта, потвърдете възрастта си.“

Руският закон срещу гей пропагандата забранява всяко събитие или действие, което руските власти считат за опит за промотиране на хомосексуалност сред непълнолетни. Нарушенията се санкционират с големи глоби.

Законът, определен от Европейския съд като нарушаващ човешките права, влезе в сила през 2013.