Румънското правителство свиква референдум за брачна дискриминация в конституцията

Управляващата Социалдемократическа партия в Румъния възнамерява да организира тази есен референдум за
ограничаване на конституционната дефиниция на семейството. Това ефективно ще изключи възможността в бъдеще да бъде узаконен брака между еднополови партньори, заяви партийният лидер Ливиу Драгня, цитиран от Ройтерс и Mediapool.

Планът за референдум се появи, след като Коалиция за семейството, неправителствена организация, събра
миналата година 3 милиона подписа в полза на промяна на конституционната дефиниция на брака като съюз между мъж и жена, а не „съпрузи“, както е сега.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Според румънските закони конституцията може да бъде променена след предложение на президента, правителството, една четвърт от всички депутати или поне 500 000 граждани. Парламентът трябва да одобри каквато и да било промяна, която след това да бъде гласувана на референдум.

„Нашето намерение е да приключим с организирането на референдума за промяна на конституцията по въпроса за семейството тази есен, заяви Драгня на партийна среща в курорт на Черно море.“

Малко политици открито подкрепят брачното равенство или граждански партньорства в консервативната източноевропейска страна от 20 милиона души, в която православната църква има голямо влияние, отбелязва агенцията. Сред изключенията са центристкият президент Клаус Йоханис, който е заявявал, че подкрепя толерантността и отвореността към другите, които са различни, отхвърляйки религиозния фанатизъм и ултиматумите.