РЕФЕРЕНДУМЪТ СРЕЩУ ГЕЙ БРАКОВЕТЕ В СЛОВАКИЯ СЕ ПРОВАЛИ

Всенароден референдум относно ограничаването на правата на ЛГБТ общността в Словакия не успя да доведе до резултат, след като голям брой от имащите право да гласуват не отидоха до урните.

В Словакия така или иначе не е разрешено сключването на брак и граждански съюз между хора от един пол, нито осиновяване на деца от еднополови двойки. Референдумът, предложен от гражданско консервативно движение, целеше да бъдат засилени тези забрани, за да стане по-трудно да се променя съществуващото законодателство в бъдеще.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„За съжаление, референдума за семейството, заради малката активност на населението, комисията е принудена да обяви за недействителен. Преброяването по данни от нощес показва, че пред урните са застанали около 21,4% от населението. Окончателните резултати сутринта може само малко да увеличат този показател. За признаването на референдума за състоял се е нужно участието на 50% от имащите право на глас“, каза Мартин Полиачик, член на централната комисия за провеждането на референдума.

Централната избирателна комисия на Словакия изнесе данни, че до урните са отишли по-малко от 18% от избирателите. „На базата на тази информация, може да се предположи, че референдумът не е действителен. Неучастието на избирателите в гласуването също е вот. Това е техен избор. По този начин те изразиха своето отношение към поставените въпроси“, каза министърът на вътрешните работи Робер Калиняк.