УБИТИЯТ В ПАРИЖ ПОЛИЦАЙ Е БИЛ ЛГБТ АКТИВИСТ И СЪПРУГ

Френският полицай, убит миналата седмица от съмишленик на ИДИЛ, е бил открито гей мъж и активен защитник на правата на ЛГБТИ хората. New York Times съобщи, че 37-годишният Xavier Jugelé е бил в гражданско партньорство.

„Той бе обикновен мъж, който обичаше работата си и беше искрено отдаден на ЛГБТ каузата,“ каза Mikaël Bucheron, президент на френската асоциация на ЛГБТ полицейските служители, Flag. „Той се присъедини към асоциацията преди няколко години и протестира с нас срещу закона за забрана на хомосексуална пропаганда по време на Олимпийските игри в Сочи,“ разказа Bucheron.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 
Xavier Jugelе

Полицаят бил прострелян в главата и убит в нападение, разиграло се на популярния парижки булевард Шанз-Елизе. Ранени са двама служители на реда и случаен минувач. Нападателят е бил застрелян малко по-късно. Той бе идентифициран като 39-годишния парижки жител Karim Cheurfi.

Роден през 1979, Jugelé отраснал в малко градче в централна Франция. Служи в Париж от 2014. Той и партньорът му нямат деца.

Миналата година Jugelé бил изпратен да охранява клуб Bataclan по време на концерт в чест на жертвите в кървавото терористично нападение. В интервю за списание People, той казва: „Радвам се, че съм тук. Тази вечер сме тук като свидетели. Тук сме, за да защитаваме гражданските си ценности. Този концерт празнува живота. Казва ‘не’ на терористите.“

Jugelé е бил и в Гърция, където е помагал на местната полиция да се справи с бежанци, пресекли Бяло море в опит да потърсят спасение в Европейския съюз.