ОЦЕЛЕЛИ РАЗКАЗВАТ ЗА УЖАСИТЕ В КОНЦЛАГЕРИТЕ ЗА ГЕЙ МЪЖЕ В ЧЕЧНЯ (ВИДЕО)

Повече от 30 души са били убити в чеченските концентрационни лагери, съобщи руския вестник Новая Газета – някои от тях от собствените си семейства.

В интервю за France 24, оцелели разказаха за ужасяващия ултиматум даден на семействата на гей и бисексуални мъже, отвлечени от чеченските власти.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„Казват на родителите да убият детето си,“ разказа мъж, чийто глас и лице бяха защитени. „Казват: ‘Направете го вие, или ще го направим ние’. Наричат го ‘пречистване на честта с кръв'“. Мъжът си спомня как измъчвали друг в продължение на две седмици. „Привикаха родителите и братята му и всички дойдоха. Казаха им ‘Синът ви е хомосексуален, разправете се с него или ще го направим ние.’ Семейството го изведе и го уби в гората. Там го заровиха. Дори нямаше погребение. Ако се прибера у дома, собственото ми семейство ще ме убие.“

Оцелелият мъж потвърди редица методи за мъчение, които биват упражнявани в лагерите: електричешки удари, побой, глад и унижение. „Те убиват хора,“ каза той за чеченските власти. „Правята каквото пожелаят. Знаят, че никой няма да ги накаже, защото заповедта да ‘прочистят нацията’ от хора като нас е дошла отгоре.“

Чечня е една от няколко полуавтономни републики в Русия. Да си гей в предимно мюсюлманския регион се счита за срамно и така наречените убийства на честта са често срещано явление. В отговор на обвиненията в системно преследване на гей населението, чеченското правителство отрече, че хомосексуални хора въобще съществуват в страната.