ОТКРИТО ГЕЙ ЖЕНА ЩЕ БЪДЕ НОВИЯТ ПРЕМИЕР НА СЪРБИЯ

За пръв път в историята на Сърбия жена, при това открита лесбийка, най-вероятно ще стане премиер на страната. Това е настоящият министър на държавната администрация Ана Бърнабич, чиято номинация президентът Александър Вучич обяви в края на миналата седмица. Ако парламентът я одобри, Бърнабич ще бъде вторият действащ гей лидер в Европа, заедно с този на Люксембург.

След категоричната си победа на президентските избори, авторитарно управляващият Вучич седмици наред държа всички в напрежение, а медиите се надпреварваха да гадаят кого ще избере Вучич за свой наследник на премиерския пост. В четвъртък вечерта най-после дойде новината: за първи път в историята на Сърбия начело на правителството ще застане жена – и то жена, която открито отстоява хомосексуалността си.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Ана Бърнабич влезе в правителството като безпартийна личност и изпълняваше длъжността министър на държавната администрация и местното самоуправление. Тя е завършила бакалавърската си степен по бизнес администрация в Northwood University в Мичиган, а магистратурата си по маркетинг в Hull University във Великобритания.

wearetolerant.com

Бърнабич има над десетгодишен опит в работата с международни организации, чужди инвеститори, местно самоуправление и публичния сектор. Била е член на мениджърския борд на фондация PEXIM – организация с идеална цел, която дава стипендии на университетски студенти за обучение в чужбина, при условие, че после се завърнат у дома. През 2013 г. е била удостоена с приза „Бизнес дама на годината“.

Бърнабич трябва да представи състава и програмата на правителството в парламента на 21 юни, а новите министри ще положат клетва най-вероятно на 22 юни.

DW публикува детайлен портрет на жената, „за която всички говорят“.