Мирослав Ненков към Брюксел: ‘Българите нямат проблем с гей двойките, виждали са какво ли не’

 
BHK Banner
 

Вчера страната ни представи кандидатурата си за нов дом на Европейската агенция за лекарствата (ЕМА), която трябва да напусне Лондон след Брекзит. Със своите 800 служители, агенцията е обект на ожесточена конкуренция между 19 европейски града.

Освен ниски цени и нова сграда, зам.-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков опита да омая Брюксел и с тукашната толерантност към ЛГБТ общността. На въпрос дали служителите на агенцията, включително тези с еднополови бракове, ще запазят правата си, Ненков отбеляза, че всяка година в София има гей парад. “Тези хора не са дискриминирани у нас, българите са открити, живеят на кръстопът и са виждали какво ли не”, допълни Ненков.

Отговорът на Ненков на практика не съдържа нищо от онова, което се пита във въпроса. България е една от едва шест държави-членки на ЕС, в които не съществува никаква форма на правна защита за еднополовите двойки. След преместването си у нас, двама гей съпрузи биха били пълни непознати в очите на закона, а децата им ще имат един законен родител в най-добрия случай. Те не могат да ползват никакви данъчни облекчения и други привилегии, произтичащи от брака. Нито пък ще имат право да взимат решения за здравето и живота на партньора си в случай на нужда – факт, с който зам.-министър Ненков би трябвало да е запознат.

Накратко, гей служителите на ЕМА в брак ще бъдат “разведени” в момента, в който стъпят на летище София.

 

Хареса ли ви статията?