Русия ще разшири обхвата на законите против “гей пропагандата”

Руските власти смятат сегашния закон за "недостатъчен".

 
BHK Banner
 

По-късно тази година Русия може да разшири забраната си за т.нар. “гей пропаганда“, разширявайки обхвата на закон, който според правозащитници излага ЛГБТ хората на риск и води до увеличаване на дискриминацията и насилието. Председателят на комисия в Държавната дума, долната камара на руския парламент, написа в Telegram на 11 юли, че законът от 2013 г., забраняващ “пропагандата на нетрадиционни сексуални отношения” сред непълнолетните, е “недостатъчен“, съобщават от Radio Free Europe.

Предлагаме напълно да се разшири забраната на този вид пропаганда сред аудитория от всички възрасти (офлайн, в медиите, интернет, социалните мрежи, както и в киносалоните)“, пише Александър Хинщайн и добавя, че неговата комисия предлага и по-строги наказания за нарушаване на закона. Той заяви, че депутатите ще обсъдят възможните изменения през есента, когато Думата отново ще заседава.

Действащият закон предвижда глоби до 1 млн. рубли (малко над 33,000 български лева) или до 15 дни затвор за пропагандиране на “нетрадиционни сексуални отношения сред непълнолетни“. Хинщайн добави, че измененията ще въведат и по-строги наказания за “пропаганда” и ще забранят разпространението на всякаква информация, демонстрираща “нетрадиционни сексуални отношения“.

Действащият закон, подписан от президента Владимир Путин през 2013 г., е широко критикуван от правозащитни организации и защитници на ЛГБТ общността.

Хареса ли ви статията?