Русия ще разшири обхвата на законите против „гей пропагандата“

Руските власти смятат сегашния закон за "недостатъчен".

По-късно тази година Русия може да разшири забраната си за т.нар. „гей пропаганда„, разширявайки обхвата на закон, който според правозащитници излага ЛГБТ хората на риск и води до увеличаване на дискриминацията и насилието. Председателят на комисия в Държавната дума, долната камара на руския парламент, написа в Telegram на 11 юли, че законът от 2013 г., забраняващ „пропагандата на нетрадиционни сексуални отношения“ сред непълнолетните, е „недостатъчен„, съобщават от Radio Free Europe.

Предлагаме напълно да се разшири забраната на този вид пропаганда сред аудитория от всички възрасти (офлайн, в медиите, интернет, социалните мрежи, както и в киносалоните)„, пише Александър Хинщайн и добавя, че неговата комисия предлага и по-строги наказания за нарушаване на закона. Той заяви, че депутатите ще обсъдят възможните изменения през есента, когато Думата отново ще заседава.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Действащият закон предвижда глоби до 1 млн. рубли (малко над 33,000 български лева) или до 15 дни затвор за пропагандиране на „нетрадиционни сексуални отношения сред непълнолетни„. Хинщайн добави, че измененията ще въведат и по-строги наказания за „пропаганда“ и ще забранят разпространението на всякаква информация, демонстрираща „нетрадиционни сексуални отношения„.

Действащият закон, подписан от президента Владимир Путин през 2013 г., е широко критикуван от правозащитни организации и защитници на ЛГБТ общността.