ИТАЛИАНСКИ СЪД ПРИЗНА БРАК МЕЖДУ ДВАМА МЪЖЕ, СКЛЮЧЕН ИЗВЪН СТРАНАТА

Гросето е град в централната част на Италия, на 80 км. от Флоренция, с население малко над 81 000 души, и място на историческа стъпка напред в признаването на еднополовите бракове. Съдът в Гросето даде правомощия на двама мъже, сключили брак в страна, която признава еднополовите бракове, да впишат своя съюз в местните градски регистри. Решението е прецедент за страната, а двойката получава това, което до този момент й е било отказвано от общинските власти и трибунали многократно – признание на статута им като брачна двойка под чуждестранно право.

Двама мъже от града на 68 и 57 години, сключили брак в Ню Йорк през 2012, се опитали да впишат съюза си в местните регистри на Гросето, но това им искане било отхвърлено, защото двама мъже не могат да сключат брак според италианското законодателство. Местният съдя Паоло Чезаре Отати уважи жалбата на двойката, като се аргументира, че италианският граждански кодекс „не съдържа позоваване на пола по отношение на реквизитите за брак и че няма пречка за регистрация на брак, сключен в чужбина.“

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Случаят не само касае хилядите лесбийки и гей двойки в Италия, сключили брак в страни, в които еднополовите съюзи са позволени, но също така ясно отваря нова врата по отношение на гей двойките в страната,“ казва Фабрисио Маразо, говорител на право защитна организация.