Истанбул отново забрани прайда; полицията стреля с гумени куршуми

За трета поредна година валийството – областната управа на Истанбул, забрани Парада на гордостта. Миналата година валийството забрани провеждането на шествието от съображения за сигурност, след като през 2015 г прайдът бе прекъснат от полицията, която употреби сълзотворен газ, водни струи и гумени куршуми срещу участниците. В отказа на валийството се посочва, че „провеждането на Парада на гордостта заплашва сигурността на туристите и обществения ред, поради което се забранява провеждането му“, но по-вероятната причина е съвпадането на шествието със свещения месец Рамазан.

Забраната обаче, не спря активистите, които въпреки всичко се събраха на протест. Те скандираха „Къде си моя любов? / Тук съм моя любов!“ Така 15-ият, юбилеен Парад на гордостта все пак се състоя. Но събитието не трая дълго, защото полицията бе решена да го спре.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Турските власти реагирха на неподчинението със сила. Полицията разпръсна с гумени куршуми и сълзотворен газ група от около 40 протестиращи, отправили се към емблематичния площад Таксим в центъра на Истанбул.

Хора, седящи в близките заведения, свиркаха в знак на протест докато полицията задържаше един от участниците в прайда. Това не се хареса на жандармеристите, които се впуснаха към тях и ги разпръснаха, съобщи CNN.

Организаторите на прайда заявиха, че случващото е в резултат от хомофобия, а не мерки за сигурност. Те го определиха като още едно от лицата на прокрадващия се в Турция религиозен авторитаризъм.

Прайдът в Истанбул се организираше всяка година от 2003 насам и е най-големият в мюсюлманския свят. До по-миналата година нямаше безредици, като в събитието участваха над 100 000 души. Промяната, според активистите, съвпада с все по-авторитарния стил на президента Реджеп Тайип Ердоган и все по-засиленото влияние на религията в официално светската държава.

wearetolerant.com

В съобщението на властите се предупреждаваше, че към евентуалните участници ще бъдат приложени наказателни мерки. Те заплашиха и социалните медии, които призоват гражданите към участие в проявата.

През седмицата ултранационалистическата организация „Огнищата Алперен“ заплаши да попречи на провеждането на парада, ако властите не го направят.

Хомосексуалността не е престъпление в Турция, за разлика от много други мюсюлмански държави, но хомофобията остава широко разпространена. Президентът Реджеп Тайип Ердоган и неговата ислямистка Партия на справедливостта и развитието проявяват слаб интерес към разширяването на правата на малцинствата, гейовете и жените.