Снимка: БХК

БХК НАГРАДИ ДВАМА ГЕЙ ПРАВОЗАЩИТНИЦИ С „ЧОВЕК НА ГОДИНАТА“

Двама открито хомосексуални българи бяха отличени от Българския хелзинкски комитет за техния принос към защитата на човешките права у нас. Наградите бяха връчени на 10 декември, Международния ден на правата на човека, на тържествена церемония във Френския културен институт в София.

Освен голямата награда „Човек на годината“, която отиде при Адв. Даниела Михайлова, журито определи и две подгласни, както и пет специални награди.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Носителят на „ЛГБТИ личност за пример“ Виктор Лилов беше отличен с една от двете равностойни втори награди. Журито заяви, че го е избрало заради смелостта му да се изправи срещу стигмата и обществените предразсъдъци като граждански активист и политик, и първият открито гей мъж, който се кандидатира за изборна длъжност в България – кмет на София. С тези негови действия той се бори за повишаване на осведомеността относно проблемите на ЛГБТИ общността и насърчаване на по-широко приемане. Като застъпник и за правата на етническите малцинства и бежанците, той бе единственият кандидат за кмет, който се обяви за овластяване на малцинствата чрез привличането им в управлението, подкрепа за техни собствени инициативи и узаконяването на незаконни постройки, които са единствено жилище.

ЛГБТ активистът Магдалина Генова получи специалната награда „Постоянство и храброст“ заради упоритата си и смела борба в продължение на години за защита на човешките права. Тя е активист, който в момента активно използва блога си и социалните мрежи да говори остро и открито по теми, често избягвани от медиите, като езикът и престъпленията от омраза, и проблемите на ЛГБТИ общността.

Наградите „Човек на годината“ са морални и нямат финансово изражение. Всички номинации с пълните им профили ще намерите на humanoftheyear.org.

Снимка: БХК