За пръв път християнска църква в Австралия ще венчае еднополови двойки

Този петък, 21 септември, Обединяващата църква на Австралия (ОЦК) ще стане първата от трите големи австралийски християнски деноминации, подкрепяща брачното равенство и предлагаща на гей двойките възможност да се венчаят в църква.

Решението бе взето девет месеца след узаконяването на брачното равенство в Австралия и е основано на решение, взето по време на националното събрание на институцията през юли.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Според новите правила, двойките, които сключват брак в ОЦК, ще могат да избират между две брачни литургии. Едната ще се придържа към досегашната формулировка „съпруг и съпруга“, а в другата ще се говори за съюз на „двама души“.

Църковните служители също ще имат избор. Свещениците няма да бъдат задължени да бракосъчетават еднополови двойки срещу личните им убеждения.

ОЦК се присъединява към растящ списък с църкви, които благославят браковете на еднополови двойки. Сред тях са Обединената църква на Христос в Канада, Епископалната църква в САЩ, Презвитерианската църква в САЩ, Шотландската епископална църква, Лутеранската църква в Швеция и Методистката църква в Нова Зеландия.