Върховният съд на САЩ нанася удар по правата на ЛГБТИ+ хората в дело за уеб дизайн

В петък консервативното мнозинство на Върховния съд на САЩ постанови, че конституционното право на свобода на словото позволява на предприятия да отказват да предоставят услуги за лица от ЛГБТИ+ общността – решение, което либералните съдии нарекоха „лиценз за дискриминация„.

Съдиите се произнесоха с решения, прието с 6 на 3 гласа, на идеологическа основа в полза на уебдизайнерката от Денвър Лори Смит, която се позова на християнските си убеждения срещу гей браковете, оспорвайки антидискриминационен закон в Колорадо. Съдиите отмениха решението на по-нисша инстанция, която отхвърли искането на Смит за освобождаване от закона на Колорадо, който забранява дискриминацията въз основа на сексуална ориентация и други фактори.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Фирмата на Смит, наречена 303 Creative, изработва уеб дизайн по поръчка, но тя се противопоставя на предоставянето на услугите си за ЛГБТИ+ лица, в случая – еднополови сватби.

Консервативният съдия Нийл Горсъч пише в решението, че законът на Колорадо ще принуди Смит да създава послания, в които не вярва, в нарушение на Първата поправка на Конституцията на САЩ.

Първата поправка предвижда Съединените щати като богато и сложно място, където всички хора са свободни да мислят и говорят каквото желаят, а не както изисква правителството„, коментира Горсъч.

Тримата либерални съдии в съда изразиха несъгласие. Съдия Соня Сотомайор написа: „Днес Съдът, за първи път в своята история, предоставя на отворен за обществеността бизнес конституционно право да откаже да обслужва членове на защитена класа.

Сотомайор добави: „С издаването на този нов лиценз за дискриминация по дело, заведено от компания, която се опитва да откаже на еднополовите двойки пълноценното и равноправно ползване на нейните услуги, непосредственият, символичен ефект от решението е да се отбележат ЛГБТИ+ хората като втора категория. По този начин самото решение нанася своеобразна стигматична вреда в допълнение към вредите, причинени от отказа за предоставяне на услуги.

Решението на съда, в последния ден от произнасянето на решенията в неговия мандат, започнал през октомври, идва в момент, когато закони, насочени към правата на ЛГБТИ+ хората, се преследват от републиканските законодатели в множество консервативни щати.

Делото противопостави правото на ЛГБТИ+ хората да търсят стоки и услуги от предприятията без дискриминация срещу правото на свобода на словото, както твърди Смит, на артистите, чиито предприятия предоставят услуги на обществеността.

Президентът на САЩ Джо Байдън разкритикува решението.