Freepik

Върховният съд на Индия отказа да узакони еднополовите бракове

Във вторник Върховният съд на Индия отказа да узакони еднополовите бракове и остави решението на парламента, като се съгласи с правителството на министър-председателя Нарендра Моди, че законодателният орган е правилният форум за произнасяне по спорния въпрос.

Единодушното решение на петчленен съдебен състав дойде като огромно разочарование за голямата ЛГБТИ+ общност в най-гъсто населената страна в света, пет години след като съдът отмени забраната за сексуални отношения между лица от един и същи пол, останала от колониалната епоха.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Правителството не реагира незабавно на решението на съда, но администрацията на националистическата партия „Бхаратия Джаната“ (BJP) на Моди се противопостави на петициите до съда по въпроса, като заяви, че еднополовите бракове не са „сравними с индийската концепция за семейна единица – съпруг, съпруга и деца„.

Решението на съда дойде в отговор на десетки петиции, подадени от миналата година насам. Съдебният състав, оглавяван от главния съдия Д. Й. Чандрачуд, изслуша аргументите през април и май и произнесе решението си във вторник.