Училище се застъпи за ЛГБТ образованието след оплаквания от религиозни родители

Заместник-директорът на Училище Паркфилд в Бирмингам – Андрю Мофат се застъпи зад решението децата да бъдат образовани по темата за хомосексуалността, като част от специална програма. Това се случи, след като около 400 родители, предимно мюсюлмани, подписаха петиция програмата да бъде отхвърлена от учебния план. Името на програмата е „No Outsiders“ („Без аутсайдери“) и промотира ЛГБТ равенство в основните училища.

Мофат е напуснал позицията си в друго училище през 2013 година след оплакванията на родители християни, които също протестирали срещу желанието му да научи учениците си на толерантност. Сред най-честите оплаквания от родители са, че децата им се чувствали объркани след часовете и, че програмата не е съобразена с религиозните и културни им ценности.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Андрю Мофат смело заявява: „Аз съм на правилното място и не планирам да се оттегля. Ясно ми е, че някой родители не са съгласни с равенството, но смятам, че е важно да се водят тези разговори. Когато говоря на учениците за ЛГБТ общността, то е единствено в контекст. Искам да науча децата, че съществуват различни семейства около нас. Има деца с две майки или двама бащи. Искам те да знаят, че семействата им са нормални и са приети. Освен това, живеем във Великобритания и тук всеки е свободен да бъде различен и това по никакъв начин не пречи на развитието и успеха му. „