Според проучване: Норвегия е най-безопасната страна за ЛГБТ+ хора през 2021 година

Ново проучване на травъл сайта Asher & Lyric класира страните по безопасност за ЛГБТ+ хората през 2021 година. Класацията е направена на база осем основни фактора – еднополови бракове, защита на работното място, защита от дискриминация, криминализиране на насилието, възможност за осиновяване на деца, легализиране на еднополовите връзки и закони за пропаганда/морал.

Резултатите не са особено изненадващи. Норвегия води класацията като най-безопасна страна за ЛГБТ+ общността, последвана от Португалия, Белгия, Великобритания и Финландия. САЩ е на 24-то място, вероятно заради липсата на всеобща защита от дискриминация. България е на едно от последните места в Европа и 61-во в света, като единствените европейски страни, които са след нас са Северна Македония, Латвия, Украйна, Полша, Беларус, Турция, Армения, Азербайджан и Русия.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Най-опасната страна за ЛГБТ+ хора е Нигерия, последвана от Катар, Йемен, Саудитска Арабия и Танзания. От Asher & Lyric предупреждават гей туристите: „Избягвайте някои от популярните туристически дестинации, като Малайзия, Сингапур, Саудитска Арабия, Мароко и Египет. Една целувка или хващане за ръка там може да има сериозни последствия.“