©2018 Anastas Tarpanov

София Прайд 2019 ще бъде на 8 юни

На 8 юни тази година ще се проведе 12-ото издание на София Прайд под надслов „Не давай власт на омразата“. Както обикновено, събитието ще започне в 16:00 ч с музикална програма пред Паметника на съветската армия, а самото шествие ще бъде в 19:30 ч. Тази година се отбелязват 50 години от бунтовете в бар Стоунуол Ин в Ню Йорк, дали тласък на движението за гей освобождение и чието честване полага началото на първите паради в САЩ.

Стоунуолските бунтове са поредица от сблъсъци между ЛГБТ хора и нюйоркската полиция, провокирани от поредни масови арести на гей, би и транс хора по време, когато еднополовата сексуална интимност е все още престъпление. Бунтовете започват на 28 юни 1969 г. и продължават няколко дни. Стоунуол не просто пробужда движението за гей освобождение в САЩ, но е символ и катализатор за световното движение за равноправие на ЛГБТИ хората.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Първите шествия, честващи годишнината от бунтовете, приемат името pride parades (паради на гордостта), за да означат, че ЛГБТИ хората не се срамуват от това, което са и носят смелостта да отстояват себе си. София Прайд има огромна роля в борбата за окуражаване и мобилизиранео на ЛГБТИ хората в България и с негативните стереотипи спрямо тези общности. Шествието  претърпя огромно развитие от първото си издание през 2008 г. Тогава няколко активисти и доброволци организират шествие за равноправие, охранявано от стотици полицаи и с едва стотина участници. Над десетилетие по-късно освен ежегодното шествие, София Прайд включва филмов фестивал, културна програма на Sofia Pride Art, дискусии на политически и социални теми, както и поредица от спортни събития.

©2018 Anastas Tarpanov

Прайдът продължава да бъде изключително важен поради цялата стигма и омраза, на които са подложени ЛГБТИ хората в България ежедневно – отхвърляне от семейство и приятели, насилие поради омраза, тормоз в училище, дискриминация на работното място и в сферата на образованието, липсата на законодателна уредба на отношенията в семействата на ЛГБТИ хората и др. Прайдът е сред малкото събития, които дават гласност на тези неравенства. Парадът изпраща послание към всички ЛГБТИ българи и техните близки и приятели, че не са сами.

Сред първите официални гости, потвърдили своето участие на София Прайд 2019, е г-жа Камзи Гюнаратнам, заместник кмет на Осло, Норвегия. Тя представлява Работническата партия в Общинския съвет на Осло от 2007 г., а заема длъжността си през 2015 г. Г-жа Гюнаратнам е с ресор здраве и социално благополучие и работи активно в изграждане на общности, правата на малцинствата и социални дебати за демокрацията. Тя ще бъде придружена и от работна група от Осло Прайд.

Камзи Гюнаратнам – заместник кмет на Осло