София Прайд 2019 премина с рекорден брой участници

12-тото издание на София Прайд премина успешно под мотото “Не давай власт на омразата!”. Рекорден брой от над 6500 посетители шестваха и се веселиха заедно под топлите лъчи на юнското слънце.

В музикалната програма, започнала малко след 16:30 пред Паметника на съветската армия се включиха групата IVA (общ проект на сестрите Ива и Елена Тодорови), Ерол Ибрахимов от Уикеда, Рут Колева, Мила Роберт, Михаела Филева и победителката от Евровизия 2018 – Нета от Израел.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Несъмнено гвоздеят на програмата, обаче, беше участието на поп фолк звездата Галена, която пя за първи път на София Прайд. Новината за участието ѝ бе съпроводена от противоречиви реакции и дебати, но известната певица несъмнено надмина всички очаквания. Между изпълненията на хитовете си, Галена не пропусна възможността да изрази многократно подкрепата си към българската ЛГБТ общност. Развявайки знамето на дъгата, тя разказа как много хора са я питали дали няма да разочарова част от феновете си, като пее на София Прайд, а нейният отговор е, че ако има разочаровани от това, тя също е разочарована от тях. Малко преди края на шоуто си, Галена заяви пред огромната публика: “Любовта няма пол, няма възраст, няма етнос, няма никакви граници за любовта.”

Шествието, започнало в 19:30 премина спокойно и без никакви провокации. “Прайдът беше исторически. Мина отвъд всичките ни мечти”, сподели Симеон Василев, един от съорганизаторите на събитието. “Участваха почти 7000 души, което е двойно повече от миналата година, а на контрапоходите – 50, а на шествието в подкрепа на семейството може би 100. Не трябва да слушаме определени политически партии, които казват, че обществото не ни иска и че не сме желани.”

Тази година шествието за правата на ЛГБТ хората бе подкрепено от Milano Pride supported by Airitaly, Посолството на САЩ в България, Walltopia, Sutherland, VMware, H&M, Посолство на Австралия в Атина, InterPride, Absolut, посолството на Израел в България, посолството на Великобритания и организацията на евреите в България „Шалом“.