Разговор с победителката в 11 сезон на Drag Race – Yvie Oddly

Текст: Микеле Стрийт (Out Magazine)

11-ти сезон на RuPaul’s Drag Race завърши с триумфа на авангардната драг кралица от Денвър Yvie Oddly. След като тя стана част от един от най-емблематичните липсинкове в историята на шоуто и доказа таланта си в различните седмични мисии, Yvie се превърна в любимка на феновете по цял свят. Ние се свързахме с нея за да обсъдим успехите ѝ и плановете ѝ за бъдещето.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Нека започнем с неизбежния въпрос. Родителите ти присъстваха на финала на RuPaul’s Drag Race. Видя ли онлайн реакциите към баща ти?

Тези дни не ми остава много време за интернет, но не е изненада за мен, защото познавам баща ми.

Какви бяха очакванията ти за участието в състезанието, преди да се озовеш на снимачната площадка? Все пак твоят стил е изключително различен от класическата представа за красив женствен драг.

Нямах конкретни очаквания. Може би предполагах, че в един момент на Ру, Мишел и Рос ще им омръзне да гледат този стил. Затова се подготвях да покажа и други страни от себе си, като финалната ми визия в студиото.

Дори по-бляскавите ти визии бяха верни на естетическия ти усет. Ти, обаче, правеше ли някакъв компромис със себе си, обличайки елегантната рокля?

Не, обожавам тази рокля! В предаването показах най-вече странните артистични костюми, но в истинския си живот често се обличам и по-елегантно и бляскаво.

Кой беше любимия ти момент от сезона?

Любимата ми седмица беше последната, защото всички ние положихме невероятни усилия, за да достигнем до този етап. Това беше и момента, в който пространството се изпълни с взаимно уважение и всички осъзнахме, че успехите ни не са случайни.

Нека поговорим за финалния ти липсинк срещу Brooke Lynn Hytes. Той сякаш не беше толкова акробатичен, колкото другите два.

Да, исках той да бъде различен. През последните години всички фенове очакват кралиците на финала да шокират и изненадват с множество специални ефекти и невиждани движения. На този етап, обаче, всички бяха виждали това от мен и затова исках просто да потъна в емоцията на песента, без да разчитам на предвидими трикове.

А визията ти?

Исках най-големия шок да идва именно от визията ми. Исках тя да бъде нещо невиждано. Роклята е дело на Кристи Томпсън, а сюрреалистичната корона е създадена от Даръл Торн.

По време на сезона станахме свидетели на силно-емоционалния ти характер. Какво е чувството да видиш всичко това на екрана?

По време на състезанието най-трудното за мен беше комуникацията с другите кралици. Когато повечето от тях се озоваха в студиото, те веднага намериха сродна душа. Още през първите две седмици, всяка кралица си беше намерила компания. Аз обаче се чувствах, като аутсайдер, защото стила ми е различен и много от състезателките ме подценяваха или критикуваха за това. Чувствах се самотно. Когато наблюдавах себе си на екрана забелязах, че всичките ми емоционални изблици са следствие именно на тези емоции. След като снимките на сезона приключиха, всички се сближихме повече и успяхме да обсъдим ситуацията.

Какво ще промени победата ти в RuPaul’s Drag Race?

Почти нищо. Разбира се, вълнувам се да работя с нови хора по различни проекти. Но ако очаквате да захвърля странните костюми и да ги заменя със скъпи бутикови рокли, вероятно ще останете разочаровани.