Путин подписа разширен вариант на руския закон за гей пропагандата

Руският лидер Владимир Путин подписа разширен вариант на прословутия руски закон за гей пропагандата. От този момент нататък е незаконно да се разпространява „пропаганда“ за „нетрадиционни сексуални отношения“ във всички руски медии, което означава, че всяко положително публично изразяване на съществуването на ЛГБТИ+ общността вече е незаконно и се наказва с големи глоби. Разширяването на обхвата беше официално обявено в понеделник, 5 декември.

Законопроектът, известен като закон „за целите на защитата на децата от информация, пропагандираща отричане на традиционните семейни ценности„, е представен за първи път през 2013 г.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Той обявява за незаконно всяко положително изобразяване на ЛГБТИ+ хора и начин на живот пред непълнолетни, предизвиквайки международен протест. Новата версия се отнася и за възрастните.

Според Ройтерс разширената версия забранява всяко действие или разпространяване на информация – публично, онлайн, във филми, книги, кино или реклама – което се счита за опит за насърчаване на хомосексуалност. По данни на CNN, сега физически лица могат да бъдат глобени с до 400 000 рубли (≈ 12 000 лв.) за „пропаганда на ЛГБТИ+ начин на живот„. За юридически лица максималната глоба е 5 милиона рубли (≈ 150 000 лв.).

Таня Локшина, директор за Европа и Централна Азия в Human Rights Watch, коментира в понеделник: „Законът за „гей пропагандата“ от 2013 г. е безсрамен пример за политическа хомофобия. А новият проектозакон я засилва по по-широк и по-суров начин„. Законът беше приет от Думата, руския парламент, с 397 гласа „за“ и 0 „против“ на 24 ноември. Последната стъпка беше подписването му от руския лидер.

Съобщава се, че от 2013 г. насам до съдилищата са достигнали над 100 случая на хора, които са нарушили Закона за гей пропагандата.