Проект „Хомо Соц” търси информация за историята на хомосексуалността по време на комунизма в България

За хомосексуалността в България по време на комунизма и отношението на режима към хомосексуалните се знае твърде малко, а често данните се изчерпват със слухове и непотвърдени клюки. През изминалите месеци фондация GLAS, заедно с European Cultural Foundation, извършиха изследване по темата въз основа на разнообразни източници и фокусирано върху 50-те и 60-те години на ХХ век. В проекта взимат участие историци, социолози, студенти, куратори и художници, за да представят обобщена информация за периода.

От местата за срещи, жаргоните, съдебно-наказателните практики, акциите срещу хомосексуални през декриминализирането на хомосексуалните актове през 1968 г. и опитите за лечение на хомосексуалността. Части от проучването ще бъдат представени като печатна брошура и под формата на изложба, която ще бъде открита в София в края на септември 2019 г.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

“Широтата на този период трудно може да бъде представена в една изложба, но се надявам, че тя е постижение, което ще изиграе ролята на катализатор за бъдещи допълнения по темата. За съжаление и поради естеството на темата е трудно да намерим каквито и да било визуални артефакти от това време, свързани с живота на гей хората в България”, коментира Симеон Василев от фондацията.

От екипа на фондацията отправят покана към всеки, който би искал да допринесе към проекта и изложбата, живял е в този период или би искал да сподели, да се свърже с тях за повече информация на help@glasfoundation.bg или във фейсбук.