Полицията нападна събралите се за Истанбул Прайд със сълзотворен газ

Турската полиция използва сълзотворен газ срещу събралата се тълпа за прайд шествие в Истанбул на 26 юни, а над 25 души бяха арестувани.

Докато хиляди се събраха за успешни прайд шествия този юни в София, Берлин, Париж, Лондон, Рим, Милано и други части на Европа, властите в Турция за пореден път се противопоставиха насилствено на опитите за правозащитно шествие.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Във видео материали и снимки от случилото се в събота виждаме как полицията бие и влачи по земята хора с прайд флагове, събрали се на централния булевард Истиклял. Сред арестуваните е известния фотограф Бюлент Кълъч. Кадри от събота показват как представители на силите на реда са го притиснали с лице към земята и са опрели колене на гърба му.

Турция се опитва да блокира организирането на прайд шествия през последните години, но в миналото те се провеждаха успешно в страната и предизвикваха голям интерес. През 2014 година се събраха над 100 хиляди души в Истанбул, което породи реакция от страна на властите, които заявиха, че този тип събития са „опасни за морала на обществото“.

Артистът и активист Тайфун Сертташ разказва за нарастващата хомофобия в Турция пред PROUD.bg: „Преди години шествието към Истанбул Прайд беше едно от най-големите в света. Хиляди го посещаваха. Шествията в Турция никога не са били ограничавани от обществото, но режимът на Ердоган ги криминализира. Първата забрана се случи през 2015 година. Тогава това се случи под претекста, че седмицата на Прайд съвпада с Рамадан. Според ислямския календар месецът на Рамадан се променя всяка година, а прайд шествието ни винаги се случваше през последния уикенд на юни. Въпреки че това оправдание звучеше нереалистично, хората си помислиха, че забраната на прайд ще бъде временна. През следващите години зачестиха терористичните атаки от ислямски организации в Истанбул и други големи европейски столици. Така рискът от тероризъм се превърна в оправдание за забраната на прайд шествията. През последните три години прайдът се забранява от правителството от полицията без никакви причини. Две противоположни страни на обществото, които обичайно не виждаме на едно място, се изправят една срещу друга – полицайки с хиджаб и ЛГБТ+ активисти. Властта твърди, че хората от ЛГБТ+ общността са против исляма и нападат полицайките с хиджаб. Досега никога не е имало чак такова напрежение между куиър хората и религията в Турция. Ясно е, че това е един добре обмислен и контролиран процес. Аз лично смятам, че докато режимът на Ердоган не приключи, за ЛГБТ+ правата в Турция няма да има никакво развитие.“