Protest rally by LGBTQI+ activist groups in memory of the murdered Zak Kostopoulos, in Athens, on December 1, 2018 / Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας απο μέλη ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστικών οργανώσεων στη μνήμη του δολοφονηθέντα Ζακ Κωστόπουλου, στην Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου, 2018

Полицията е обвинена за убийството на гръцкия гей активист Зак Костопулос

Четирима полицейски служители ще се изправят пред съда – по обвинение за причиняване на смъртоносна телесна повреда при смъртта на гръцкия гей активист Зак Костопулос. 33-годишния Зак бе пребит от двама мъже, които си помислили че се опитвал да ограби бижутерията им в Атина, а по-късно се включили и четирима полицаи, които също нанесли многобройни удари и ритници и го арестували, когато той вече бил в безсъзнание.

Гръцките медии докладваха незабавно, че Костопулос е наркоман, който се опитал да ограби бижутерия, въоръжен с нож. Изследванията на случая, обаче, опровергаха това – Зак е починал от сърдечен удар, причинен от нанесените наранявания, не е бил на наркотици и не е притежавал оръжие.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Полицията първоначално е прехвърлила четиримата полицаи към друга юрисдикция, но те вече са обвинени в причиняване на смъртоносна телесна повреда и ще се изправят пред съда на 12-ти декември.