NEW YORK, NY - SEPTEMBER 30: Larry Kramer attends the 2016 #IdentityWeek Reception at Vineyard Theatre on September 30, 2016 in New York City. (Photo by Paul Zimmerman/WireImage)

Почина легендарният драматург и ЛГБТ+ активист Лари Крамър

Легендарният драматург и ЛГБТ+ активист Лари Крамър почина на 84 годишна възраст. Крамър бе носител на награди Тони и Еми и основател на известната организация „ACT UP“, борила се за справедливост и видимост по време на СПИН епидемията през 80-те и 90-те години. Съпругът му Дейвид Уебстър докладва, че причината за смъртта е пневмония.

Крамър е роден през 1935 година в Кънеткитът, САЩ и за първи път разтърсва литературната гей сцена през 1978 година с противоречивия си роман „Faggots“. През 80-те години Лари става активист и реагира на СПИН епидемията, основавайки организациите „Gay Men’s Health Crisis“ (която подкрепя и помага на болните от СПИН) и „ACT UP“ (с която организира протести срещу липсата на адекватна реакция от страна на политиците).

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Пиесата му от 1985 година „Нормално сърце“ разказва за първите години на епидемията в Ню Йорк и през 2014 година бе адаптирана от HBO за впечатляваща екранизация, режисирана от Райън Мърфи и спечелила награда Еми.

Лари Крамър, който живя с вируса ХИВ, бе световнопризнат за усилията и активизма си и сме признателни за всичко, което е направил за прогреса на ЛГБТ+ общността.