Нов силно инфекциозен и вредоносен щам на ХИВ е открит в Нидерландия

 
Кабинет Дъга – банер
 

Откриването на варианта VB демонстрира това, предоставяйки рядък пример за риска, породен от еволюцията на вирулентността на вируса.

В Нидерландия е открит нов силно инфекциозен и вреден щам на ХИВ, който е резултат от мутация на вируса. Учените, работещи по проекта BEEHIVE – изследване на геномиката и вирулентността на ХИВ в Европа и Уганда, публикуваха своите открития в списание Science в четвъртък, съобщават от PinkNews.

По данни на UNAIDS понастоящем 38 милиона души по света живеят с най-разпространения щам на вируса – ХИВ-1, който до момента е причинил смъртта на около 33 милиона души. ХИВ-2 е другият най-разпространен вид ХИВ и се среща най-често в Западна Африка. Новооткритата мутация, подтип на ХИВ-1, е наречена „вирулентен подтип В“ или „вариант VB“ и показва „значителни разлики преди антиретровирусното лечение в сравнение с лицата, заразени с други варианти на ХИВ„.

Измервайки вирусния товар, или нивото на вируса в кръвта, на лицата с вариант VB, учените установяват, че той е между 3,5 и 5,5 пъти по-висок от този на лицата с други варианти на ХИВ. Новият щам също така уврежда имунната система два пъти по-бързо, „което ги излага на риск от развитие на СПИН много по-бързо„, а хората с вариант VB са изложени на по-висок риск от предаване на вируса на други хора.

За щастие, учените установили, че след започване на лечението „при лицата с вариант VB се наблюдава сходно възстановяване на имунната система и преживяемост като при лицата с други варианти на ХИВ„. Но те подчертават необходимостта от често тестване за ранна диагностика поради бързото развитие на варианта.  Старшият автор професор Кристоф Фрейзър от Института за големи данни на Оксфордския университет и Департамента по медицина Nuffield коментира: „Нашите открития подчертават важността на указанията на Световната здравна организация, според които лицата, изложени на риск от заразяване с ХИВ, трябва да имат достъп до редовно тестване, което да позволи ранна диагностика, последвана от незабавно лечение.“

В Обединеното кралство седмицата, започваща от днес, 7-ми февруари, е обявена за Национална седмица за тестване за ХИВ, като хората в цялата страна се насърчават да се тестват. По данни на Terrence Higgins Trust един на всеки 20 души с ХИВ не знае, че е болен, което увеличава риска от увреждане на имунната система и от предаване на инфекцията на сексуални партньори.

Важно е човек да се изследва редовно и да знае своя ХИВ статус. Безплатен и анонимен тест за ХИВ може да направите в CheckPoint Sofia понеделник, сряда и петък от 10.00 до 18.00 ч.

Тoзи материал е създаден в рамките на проекта „Рейнбоу хъб“ с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Основната му цел е увеличаване на капацитета и мобилизиране на ЛГБТИ общността за застъпнически действия. Цялата отговорност за съдържанието на материала се носи от Фондация Билитис и при никакви обстоятелства не може да се приема, че той отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина