Най-сложната пенална трансплантация в историята бе извършена върху жертва на врзив

Лекари от болницата Johns Hopkins в Балтимор извършиха най-амбициозната трансплантация на пенис в медицинската история. Пациентът е военен ветеран, пострадал от взривно устройство. Успешната операция дава надежда на трансджендър мъже, които искат функциониращи мъжки полови органи.

Мъжът, чиято самоличност се пази в тайна, изубил генеталиите и двата си крака от коляното нагоре по време на врзива. Хирурзите работили 14 часа, за да му трансплантират пенис, скротум и част от коремна стена, взети от починал донор, съобщи New York Times. Лекарите са оптимисти и смятат, че пациентът ще възстанови уринателните и сексуални функции напълно, включително способността си да получава спонтанна ерекция и да стига до оргазъм. Той няма да може да има биологични деца обаче, защото трансплантацията не включва тестиси. Лекарите взели решението по етични причини, тъй като негови евентуални деца биха били биологични деца на донора.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

През 2014 и 2016 лекари в Южна Африка и САЩ извършиха успешни трансплантации на пениси, но те включваха единствено основния орган.

Болницата покрива разходите по операцията, които са между 300 и 400 хиляди долара, а динайсетте хорурзи работиха про-боно. Военното министерство на САЩ финансира част от научната подготовка за операцията и лекарите се надяват на допълнителни средства за бъдещи интервенции. Те искат и промяна на практиката на застрахователните компании, които понастоящем не покриват този тип хирургически намеси.