Над 25 000 подписаха петицията за промяна в наказателния кодекс

ЛГБТИ+ общността в България с призив за спешна защита срещу целенасоченото насилие, на което ежедневно хора от общността биват подлагани заради сексуалната си ориентация и полова идентичност.

Организационния комитет на София Прайд 2023, състоящ се от организациите Действие, GLAS, Bilitis, Български хелзинкски комитет и международната застъпническа група All Out, са събрани над 25 000 подписа в подкрепа на промяна на Наказателния кодекс, която да включи сексуалната ориентация и половата идентичност като основания за престъпления от омраза.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„На ЛГБТИ+ хората в България трябва да бъде осигурена защита, адекватна и пропорционална на конкретното насилие, насочено към тях заради тяхната идентичност.“

ЛГБТИ+ общността в България се сблъсква с тревожни нива на насилие и дискриминация въз основа на сексуална ориентация и полова идентичност. От съществено значение е българското правителство да признае сериозността на тези проблеми и да предприеме проактивни стъпки за тяхното решаване. Напомняме, че само два дни след поставянето им, билбордите на София Прайд 2023 бяха вандализирани. Това е само един от случаите на нарастващата омраза и хомофобия с наближаването на София Прайд 2023.

От Организационния комитет на София Прайд 2023 представиха искания и препоръки, като призоваха правителството да реагира навременно. Те подчертават необходимостта от конкретни действия за борба с нарастващото насилие, на което сме свидетели срещу ЛГБТИ+ общността. Петицията на All Out за промяна в наказателния кодекс бе входирана в Министерството на правосъдието вчера, 15 юни, дни преди София Прайд 2023.