Хиляди трас хора чакат с месеци за документи за самоличност в Индия

По последни данни хиляди транс хора в Индия чакат с месеци, за да получат сертификат, който ще им позволи да получат грижи за утвърждаване на пола.

Според статистически данни на Министерството на социалното правосъдие и овластяването на страната над 3200 кандидати са чакали повече от 30 дни, за да получат удостоверение за половата си идентичност и промяна в личната карта.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В Индияудостоверенията за транссексуалност“ са национално признати документи, които са необходими за получаване на правно признаване на пола и грижи за утвърждаване на пола.

Данните, които бяха споделени в отговор на запитване за цифрите от депутата от Лок Сабха Джаядев Гала, установяват, че в края на 2023 г. правителството е получило общо 24 115 заявления и че са издадени 15 800 сертификата.

На Махаращра – щат в Индия – се пада най-големият брой заявления – 3 483, както и най-големият брой удостоверения – 2 478.

Според статистическите данни 4 307 заявления са били отхвърлени, а 3 225 заявления за издаване на удостоверения все още са в процес на разглеждане в продължение на повече от месец.

Като част от програмата на страната за подпомагане на маргинализирани лица за осигуряване на препитание и развитие на стопанска дейност (SMILE), която има за цел да подкрепи транс хората, правителството е длъжно да издаде сертификати за транс в рамките на 30 дни.

Като се има предвид, че времето за чакане за достъп до грижи за утвърждаване на пола в Индия може да бъде до четири месеца, забавянето означава, че някои кандидати могат да чакат до половин година, за да получат достъп до хормони.