Гледайте „Брак“ на Слава Дойчева в новата платформа за късометражни филми Cult Shorts

Новата платформа за късометражни филми „Cult Shorts“ е инициатива на Димитър Янгеловски, Андрей Илиевски, Невелин Вълчев и Елена Героска.

Вдъхновени от чувството, че късометражните филми, в които режисьорите влагат толкова много любов и упорита работа и заслужават повече от сезон на фестивални прожекции, те създават платформата си с идеята тя да се превърне в дом, където хората от цял ​​свят могат да им се насладят, харесат, споделят, коментират, но също така да научат за техните автори.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Първият филм, който може да гледате в „Cult Shorts“ е „Брак“ на Слава Дойчева. Той е селектиран и за участие в конкурс, в който ще се състезава за наградата на CULT SHORTS of the year, която ще бъде връчена по време на фестивалното събитие в Делчево, Северна Македония през септември 2021.

Димитър Янгеловски споделя пред PROUD.bg: „Ние вярваме, че късометражният филм не е просто стъпка към една игра – той е невероятна форма на разказване на истории, която трябва да бъде оценена сама по себе си. Живеем във време, в което никога не е било по-лесно да се направи филм, но никога не е било по-трудно да бъдеш режисьор. Броят на отличните късометражни филми нараства всяка година, но тези филми се борят повече от всякога да достигнат до публиката. Огромният брой филми, подадени на големи филмови фестивали, и ограничените програмни слотове означават, че много отлични филми никога няма да видят бял свят.“

„Като създатели на филми ние силно вярваме в въздействието на независимото кино. Вярваме, че филмите могат да ни научат един за друг, вярваме, че киното ще направи света по-добро място. Но за да стане това, независимият филм трябва да може да достигне до повече хора. Докато международните филми все още могат да достигнат до кината в по- големите градове, ситуацията в много малки градове в цяла Европа е, че кино културата напълно е изчезнала. Тъй като кината се превръщат в неразделна част от търговски центрове, където се показват почти изключително американски филми, старите театри и културата, която са носили преди, сега потъват в упадък и забрава. Правейки популярни късометражни филми в интернет, ние вярваме, че можем да ги направим популярни и на големия екран. Ние се стремим да открием невероятни късометражни филми, които останаха в сянката на фестивалите, и да ги доведем до най-широката публика. Ние избираме широка гама от филми и оставяме на нашата публика да вземе окончателното решение. В края на всяка година, въз основа на мнения, коментари и споделяния, Cult Shorts ще номинира 40 финалисти, от които най-популярният ще бъде награден с „Cult Classic на годината“ с парична награда от 1000 евро.“