Freepik

Гана е близо до приемането на строг анти-ЛГБТИ+ закон

В сряда парламентът на Гана се приближи до гласуването на законопроект, който има за цел да ограничи още повече правата на ЛГБТИ+ хората, като отхвърли предложение, което предвиждаше да замени наказанието лишаване от свобода за секс между мъже да бъде заменен с наказания, които не са свързани с лишаване от свобода, като например консултации.

Коалиция от християнски, мюсюлмански и ганайски традиционни лидери подкрепиха по-строгия закон, който се ползва с подкрепата на повечето законодатели. То ще наказва насърчаването на правата на ЛГБТИ+ общността с до 10 години затвор.

 
L’N’Q: House & Disco
 

В западноафриканската страна сексът между хора от един и същи пол вече се наказва с до три години затвор, а според законопроекта размерът на наказанието ще се увеличи на пет години.

Законопроектът, който е един от най-строгите по рода си в Африка, ще бъде прецизиран, за да бъде гласуван в парламента. Ако той бъде одобрен, за да влезе в сила, ще е необходимо съгласието на президента Нана Акуфо-Адо, който все още не е потвърдил дали ще даде своята подкрепа. Инициаторите се стремят законопроектът да бъде приет до март.

Обсъждането на предложения законопроект засили страховете в ЛГБТИ+ общността, която вече е изправена пред злоупотреби и враждебност, казват активисти.