Conseil de l'Union Européenne

Габриел Атал е първият открит гей министър-председател на Франция

34-годишният мъж е близък съюзник на президента Еманюел Макрон

Франция има нов министър-председател – Габриел Атал. Той е най-младият и първият открит гей министър-председател на страната.

34-годишният министър на образованието замени Елизабет Борн, която подаде оставка в понеделник (8 януари). Това се случи след сътресения във връзка с пенсионните реформи и имиграционното законодателство.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Според Ройтерс Атал е близък съюзник на президента Еманюел Макрон и е служил като говорител на правителството по време на пандемията. Според неотдавнашни проучвания на общественото мнение Атал е един от най-популярните политици във Франция. Наскоро той се появи в телевизионно предаване, където разказа за сблъсъците си с хомофобия в миналото.

Атал се присъедини към партията на Макрон през 2016 г. След като работи като говорител в периода 2020-2022 г., той заема поста министър на бюджета. След това е назначен за министър на образованието през юли миналата година.

През следващите няколко дни Макрон и Атал ще работят заедно за назначаването на ново правителство. След победата си през 2017 г. Макрон се ориентира към десницата. Мари льо Пен, крайнодясната съперничка на Макрон, и нейната партия „Национален сбор“ увеличават влиянието си според проучванията на общественото мнение.