Евродепутати подариха на футболните отбори на 14 държави връзки в цветовете на дъгата

В навечерието на Световната купа по футбол в Русия, депутати от ЛГБТИ интергрупата в Европейския парламент изпратиха стотици връзки в цветовете на дъгата до националните футболни отбори на 14 държави от цяла Европа.

„Носете приложените връзки в цветовете на дъгата по време на тренировка, на улицата, на скамейката или у дома докато гледате футбило. Снимайте се и споделете снимкаата в Instagram, Twitter или Facebook с хаштага #supportallcolours“, приканват депутатите в писмо, придружаващо пакетите.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Кампанията #supportallcolours, подкрепена от политическиге групи Зелените/EFA, S & D, ALDE и GUE/NGL, има за цел да привлече внимание към ситуацията с човешките права в Русия, където ЛГБТ+ общността търпи дискриминация и преследване.

Тери Рейнке, съпредседател на ЛГБТИ интергрупата, заяви: „Нападения срещу демокрацита и прозрачността, свободата на медиите и свободата на изразяване, човешките права и правата на малцинствата, включително на ЛГБТИ общността, правят избора на Русия за домакин на Световната купа доста спорен избор.“

„Като футболен фен и защитник на ЛГБТИ правата, вярвам, че спортът и човешките права вървят ръка за ръка. Големи международни спортни състезания като Световната купа са чудесна възможност за привличане на внимание към проблемите с човешките права,“ допълни тя.

Националните отбори на Белгия, Хърватия, Дания, Англия, Франция, Германия, Исландия, Полша, Португалия, Сърбия, Испания, Швеция, Швейцария и Русия ще получат своите връзки в цветовете на дъгата тази седмица.