Поредна хомофобска атака в София

Две момчета пострадаха сериозно при нова хомофобска атака в София. Действието се развива в неделя, 17 часа, когато три момчета нападат две ЛГБТИ момчета на излизане от сладкарница ,,Неделя’’ по улица ,,Костенски водопад’’. Това е било първата среща на живо на момчетата. Двама от нападателите са седяли близо до тях на съседната маса в заведението непосредствено преди атаката и са ги наблюдавали.

,,Единият беше зад нас. Каза ни: Ей, педерастчета, смешно ли ви е? Какво се смеете? След това си бръкна в джоба. А неговият приятел каза: Искате ли да ви го боцна и на двама ви отзаде?’’, разказа за Huge един от потърпевшите.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Извършителите ги пресрещат по ,,Костенски водопад’’. Удрят юмрук в лицето на едно от момчетата и го повалят на земята с ритници в главата. Единият от нападателите изважда нож.  Сцепват устната и нащърбват зъба от вътрешната страна на едното момче, а другото момче е с шест шева и множество наранявания по тялото. След намеса на случаен минувач трите момчета бързо напускат местопрестъплението, а двете момчета се обаждат на 112 и постъпват в болница с тежки наранявания.

Момчетата са подали сигнал до платформата wearetolerant.com и случаят е поет от адвокат, като PROUD.bg ще следи за развитието.

Припомняме, че това е само една от поредиците хомофобски атаки в страната. Общо наброй атаките, за които знаем до този момент наброяват 15. Най-последният случай на престъпление по хомофобски подбуди беше в Пловдив, където група тийнейджъри замерваха с пиратки други тийнейджъри, а след това ги проследиха до Царската градина, където едно от децата бе бито с особена жестокост.

Междувременно България продължава да бъде една от малкото страни членки на ЕС, в чието законодателство не фигурира закон, който да предпазва ЛГБТИ хората от престъпления по хомофбски и трансфобски подбуди.