BLAKE SKJELLERUP И БИТКАТА ЗА СОЧИ

Новозеландският скоростен кънкьор Blake Skjellerup премина първите от общо четири квалификации за Олимпийските игри в Русия догодина. Атлетът се надява да се класира за игрите и така да стане първият открит за своята сексуалност гей състезател, участвал в Зимнините Олимпийски игри.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Множество ЛГБТ организации активно подеха кампания, за да предоставят на Skjellerup необходимите му средства, за да може да се класира. Игрите в Сочи ще се гледат повече от внимателно от целия свят и очакваме със сигурност някой спортист да размаха гей флаг или да се облече в цветовете на дъгата. Ако това се случи, вероятно същият може да бъде дисквалифициран. Такава опасност не грози Skjellerup обаче.

1146724_559410884106460_1872110639_n

Най-голямото изразяване, което някой може да направи, е да излезе от килера и да бъде себе си. Независимо какви забрани и ограничения Путин и Русия могат да наложат над Игрите, никой не може да спре един атлет да се състезава заради пола или сексуалността му. Skjellerup е точно този посланик.

„Олимпийските игри ми дадоха надежда във време от живота ми, в което нямах никаква. Те ми дадоха кураж да приема себе си и да бъда истинското си Аз. Фактът, че ще бъда един от малкото открити гей атлети в Сочи, ми казва, че все още съществуват предразсъдъци в този спорт, и че нещо толкова влиятелно, колкото са Олимпийски игри, има отговорността да образова и подчертава различията, за да изпълни ценностите, върху които са основани,“ казва новозеландецът.

Blake Skjellerup gay times magazine James Demitri 04

„Когато бях на 19 гогини седях в стаята си и плачех. Плачех, защото знаех, че съм гей, но поради някаква причина мислех, че не мога да бъда гей и олимпиец. В същото време, мисълтта, че мога да стана олимпийски шампион и да представям страната си, ми даде сили, даде ми надежда и това, което ме доведе до мястото, на което съм днес.“

Стискаме палци за нашето момче!

20130611-123745