Австралия се готви да криминализира употребата на попърс

Комисията по терапевтични медикаменти (КТМ) към Министерство на здравеопазването на Австралия се готви да криминализира употребата на продукти съдържащи алкил нитрити и техните производни, по-известни като „попърс“. Забраната ще постави попърса под общ знаменател с хероина и така за продажба, притежание и употреба на попърс могат да бъдат повдигнати сериозни обвинения.

За незапознатите, попърса е инхалант, който разширява кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане, има аналгитично и отпускащо мускулите действие, което прави секса, и в частност аналния секс, по-приятен и безболезнен. Попърса се използва и за развлечение, най-вече по време на dance партита, тъй като предизвиква кратък момент на еуфоричност и замаяност.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Идеята на КТМ да криминализира попърса бе посрещната остро от ЛГБТИ общността в Австралия и гей активистите по света. Един от тях, Джошуа Бадж – лектор по философия в университета Дийкин в щата Виктория, дори смята, че този акт е дискриминативна атака насочена към гей и бисексуални мъже. Той посочва, че според доклад от 2017 за употребата на наркотични вещества сред гей и бисексуални мъже в Австралия, 32% от тях доброволно са признали, че са употребявали алкил нитрити в последните 6 месеца.

Криминализирането на употребата на каквито и да е наркотици, през годините е доказало своята неефективност в борбата срещу дрогата, още повече срещу спасяването на животи. Почти всички доклади по темата и политиката на ООН от последните години показват, че стратегията за намаляване вредите от наркотиците (като тестване на хапчета, информация за съдържанието на даден вид наркотик и премахване на стигмата) е далеч по-успешна и доказано работеща.