Австралия се готви да криминализира употребата на попърс

 
Sofia Pride 2023
 

Комисията по терапевтични медикаменти (КТМ) към Министерство на здравеопазването на Австралия се готви да криминализира употребата на продукти съдържащи алкил нитрити и техните производни, по-известни като „попърс“. Забраната ще постави попърса под общ знаменател с хероина и така за продажба, притежание и употреба на попърс могат да бъдат повдигнати сериозни обвинения.

За незапознатите, попърса е инхалант, който разширява кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане, има аналгитично и отпускащо мускулите действие, което прави секса, и в частност аналния секс, по-приятен и безболезнен. Попърса се използва и за развлечение, най-вече по време на dance партита, тъй като предизвиква кратък момент на еуфоричност и замаяност.

Идеята на КТМ да криминализира попърса бе посрещната остро от ЛГБТИ общността в Австралия и гей активистите по света. Един от тях, Джошуа Бадж – лектор по философия в университета Дийкин в щата Виктория, дори смята, че този акт е дискриминативна атака насочена към гей и бисексуални мъже. Той посочва, че според доклад от 2017 за употребата на наркотични вещества сред гей и бисексуални мъже в Австралия, 32% от тях доброволно са признали, че са употребявали алкил нитрити в последните 6 месеца.

Криминализирането на употребата на каквито и да е наркотици, през годините е доказало своята неефективност в борбата срещу дрогата, още повече срещу спасяването на животи. Почти всички доклади по темата и политиката на ООН от последните години показват, че стратегията за намаляване вредите от наркотиците (като тестване на хапчета, информация за съдържанието на даден вид наркотик и премахване на стигмата) е далеч по-успешна и доказано работеща.

Хареса ли ви статията?

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина