Американски религиозни групи инвестират в европейски анти-ЛГБТ каузи

Американски религиозни групи са инвестирали милиони за финансирането на анти-прогресивни кампании в Европа през последното десетилетие. Сред тях са и анти-ЛГБТ такива. Медията OpenDemocracy проучи финансовите акаунти на 12 ултра-консервативни организации и откри, че те са похарчили 51 милиона долара за промотирането на каузи, борещи се срещу ЛГБТ общността и абортите. Това се е случило през периода 2008-2017. Някои от тези организации имат директна връзка с администрацията на Доналд Тръмп. Организациите „Alliance Defending Freedom“ и „Focus on the Family“ са получили дарения лично от Бетси Девъс и семейството ѝ, докладваха от ProPublica през 2017.

Разследването на „Alliance Defending Freedom“ показа, че организацията е увеличила тройно дарените си средства в Европа между 2012 и 2016. Те имат офиси в няколко европейски града, включително Брюксел и Страсбург, където се намират Европейския парламент и Съвета на Европа. Организацията е обявена за „разпространяваща омраза“, заради анти-ЛГБТ идеологията си. Едно от местата, където „Alliance Defending Freedom“ са били най-активни е Румъния, където през октомври 2018 се проведе референдум за забраняването на еднополовите бракове, който се провали след ниска активност. Година преди референдума, организацията е провела конференция, наречена „референдум за семейството“ в румънския парламент.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Поне пет от разследваните религиозни групи си сътрудничат и със Световния конгрес на семействата – друга организация с анти-ЛГБТ идеология, която е най-влиятелна в Източна Европа. През 2012, те събраха 120 подписа от консервативни лидери, които се обявиха срещу подкрепата на американския посланик за гей прайда в Прага. През 2013, Световният конгрес на семействата успешно се пребориха за забраняването на гей прайда в Белград, Сърбия. През 2014, пък, организацията изиграва ключова роля във въвеждането на анти-гей законите в Русия.

Ейлин Смит от Шотландската национална партия сподели: „Влиянието на американските консервативни групи е голямо предизвикателство за демокрацията в Европа.“