7 закодирани куиър злодея от детството ни

Все още си спомняме времената, когато създателите на анимационни (и не само) филми и сериали маркираха злодеите си, използвайки клиширани стереотипи за хомосексуалните. (Все пак ние сме най-страшните злодеи, разрушители на традиционното семейство и унищожители на детската психика, нали така?) В резултат на това, вместо да се научат колко е ужасно да бъдеш ‘женствен’ или ‘чудат’, едно поколение от гей деца превърна злодеите в свои примери за подражание.

Не искаме да твърдим, че всеки от долуизброените герои е с различна сексуална ориентация. Това, което искаме да кажем е, че закодираните куиър герои са част от израстването на голяма част от нас. Може да са стереотипни отвратителни убийци, но са си НАШИТЕ стереотипни отвратителни убийци. Някои от тях са отблъскващи, други са забавни, но в крайна сметка всеки един от тях е изключително куиър.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Урсула (Малката русалка):

Тази морска вещица ни научи как да използваме езика на тялото, докато изпълзяваше от мастиления мрак и увиваше пипалата си около малката сладка русалка. Приликите с култовата драг кралица от 70-те и 80-те години Divine също няма как да са съвсем случайни.

Почти всеки друг злодей на Дисни:

Изобщо не ни разбирайте погрешно. Освен Урсула, обожаваме и Скар, Злодеида, Хадес, професор Ратиган, капитан Хук, Джафар. Дори обичаме Гастон. (Добре де, тук излъгах… Гастон е същински пример за токсичната мъжественост.) В крайна сметка, единственото нужно за да си злодей на Дисни явно е да имаш куиър черти.

Той/Him (Реактивните момичета/The Powerpuff Girls):

Той наистина е голяма работа. Отчасти напомня на д-р Франкенфуртър от „The Rocky Horror Picture Show“, отчасти напомня на армията от Блу Мийнис в „Yellow Submarine“. Същински червен кошмар с писклив глас и ботуши на високи токчета, Той те кара да искаш да си не само гей, а и много зъл.

Джарет (Лабиринт):

Добре, нека забравим за секунда, че зад образа на Джарет стои великия Дейвид Боуи. Много интернет потребители признаха през годините, че сексуалното им пробуждане е следствие на тесните панталони на Джарет. Въпреки, че във филма фентъзи злодеят се интересува от женския пол, неговите качества събудиха въображението не само на момичетата.

Орочимару (Наруто):

Съществуват много куиър герои в аниме жанра, но Орочимару е техния господар. Нежният глас, женствените черти, обсебеността му с младостта и… интереса му към телата на млади мъже. В част от сериала Орочимару дори се прикрива като жена и създава харем, обграждайки се с красиви мъже.

Жокерът (Батман):

Героите, базирани на комикс са трудни за определяне, защото техните качества често се променят със смяната на художниците и авторите. Въпреки това, Жокерът често е представен като гримиран мъж с женствени черти и неочаквано добър вкус по модата.

Джеймс:

На практика Джеймс се облича в женски дрехи и се превръща в драг кралица няколко пъти. Освен това, той е част от компанията на Джеси и Мяут, които са недостижими в драматизирането. Нека си признаем, той може би дори не е чак толкова лош модел за подражание.