СУЛУ ОТ ‘СТАР ТРЕК’ Е ГЕЙ В ПРЕДСТОЯЩИЯ ФИЛМ ОТ ПОРЕДИЦАТА

Един от най-обичаните герои от вселената на „Стар Трек“ се оказва гей в новия филм от хитовата поредица. Джон Чо разкри пред австралийския Herald Sun, че героят му Хикару Сулу има съпруг и дъщеря в „Стар Трек: Отвъд“, който тръгва по кината у нас и по света на 22 юли.

44-годишният актьор каза, че сценаристът Саймън Пег и режисьорът Джъстин Лин са избрали да не акцентират твърде много върху сексуалността на Сулу. „Хареса ми подхода им, който беше да не превръщат това в голяма работа. Надявам се, че видът ни като цяло отива в тази посока – да не политизира сексуалната ориентация на хората,“ сподели той.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Решението на Лин и Пег да представят Сулу като гей мъж е намигване към Джордж Такей, който изигра ролята в оригиналния телевизионен сериал от шейсетте и последвалите шест филма. 79-годишният Такей се разкри като гей през 2005 и се превърна в пламенен адвокат за ЛГБТИ права.

Джордж Такей в ролята на Сулу в оригиналния сериал.
Джордж Такей в ролята на Сулу в оригиналния сериал.

Миналата година Такей разказа пред списание Time как веднъж попитал създателя на „Стар Трек“ Джийн Роденбъри защо в оригиналния сериал, който включва разнорасови двойки и засяга и други проблеми , свързани с гражданските права, отсъстват ЛГБТ персонажи. Според Такей, Роденбъри му отговорил: „Балансирам на тънко въже. Занимавам се с проблемите на времето ни. Занимавам се с движението за граждански права, войната във Виетнам, Студената война, и за да прокарвам тези послания трябва да остана в ефир. Ако подхвана този проблем, няма да мога да се занимая с нито един проблем, защото ще ме свалят.“

В странен развой на събитията, самият Такей каза пред медии, че не одобрява решението Сулу да бъде представен като гей, защото персонажът не е бил замислен така от създателя си. Според него, по-удачно е щяло да бъде, ако е бил създаден изцяло нов хомосексуален герой.